En cykel är ett ekonomiskt och miljövänligt transportmedel. Den kräver inget bränsle och cykelparkeringar är gratis. Du slipper bilköer och det finns ofta cykelparkeringar i anslutning till pendeltåg och annan lokaltrafik. Förutom att spara pengar vinner du också en bättre hälsa. Att cykla är bra träning då du både tränar styrka och kondition.

Så lär du dig sköta cykeln

För att lära dig att sköta om din cykel finns det mycket information att hitta på internet. Diverse artiklar och hemsidor har en stor mängd samlad kunskap. Det finns en app som heter Bike Repair, där finns det instruktioner på hur du gör enklare reparationer. Det finns också tips på vilka slags kläder man behöver vid olika temperaturer. Men lättast är att hitta en butik som har alla och allt du behöver för cykeln kan du hitta på Cykelkraft.

Bra att ha med sig på cykelturen

När du är ute och cyklar är det viktigt att vara förberedd. Du kan få punktering eller så lossnar kedjan. En extraslang, pump och ett lagningskit för hål är bra att ha med. Det kan vara svårt att få upp rätt tryck i däcket, särskilt om man är trött efter en lång cykeltur. En kolsyrepatron med ventil på gör pumpandet snabbt och enkelt.

Tvätta cykeln

När du tvättar din cykel ska du använda ett bil- eller cykelschampo. Använd riktigt varmt vatten och en diskborste, det fungerar utmärkt. För de svåråtkomliga ställena kan man istället använda en tandborste. Några viktiga saker att tänka på är att absolut inte använda avfettning, förutom fettet du vill tvätta bort så försvinner även fettet ur kullagren. Högtryck ska inte heller användas när du tvättar din cykel. Efter tvätten ska du smörja in kedja, växel med mera ordentligt. Vill du ha tips och råd för hur du bäst tvättar din cykel kan du bland annat läsa om i Aftonbladet.

Fredy Leffler