Speedway är en väldigt populär motorsport både i Sverige och internationellt. De tre största ligorna i speedway körs i Sverige, England och Polen och Sverige har haft många kända förare genom åren. Totalt har Sverige vunnit VM i speedway fjorton gånger, vilket gör oss till ett av de länder som vunnit flest gånger. Det andra landet med fjorton vinster är Danmark. Speedway är numera dessutom väldigt populärt i länder som Australien, Nya Zeeland och USA och körs även i mindre omfattning i flera europeiska länder.

Den allra mest omtalade svenska speedwaystjärnan är nog Tony Rickardsson som tagit hem världsmästartiteln hela sex gånger. Andra svenska världsmästare är Ove Fundin, Björn Knutsson, Anders Michanek och Per Jonsson. De senaste tre världsmästerskapen har vunnits av en amerikan, en australiensare och en britt. Inför 2014 är det stor spänning vem som kommer att vinna. Vill du spela på sporten finns det idag bra sidor online att göra det på. Täten är otroligt jämn inom sporten och hur oddsen faller är svårt att sia om.

Hos en av de största onlinesidorna i Sverige, Betsafe, ligger oddsen lika på britten, Tai Woffinden, som vann 2013, australiensarna Darcy Ward och Chris Holder. Alla dessa tre är otroligt jämna och det är riktigt spännande att se vem som kommer att kamma hem Grand Prix Tour 2014. Du hittar de aktuella oddsen under odds och vidare på Speedway. Vågar du sia om vem som kommer att vinna? Håller du på Tai Woffinden eller är det Darcu Ward som ta r hem segern.

Sedan 1995 har världsmästerskapen i speedway bytt namn till FIM Speedway Grand Prix. Speedway Grand Prix 2014 innehåller precis som vanligt tolv deltävlingar och tre av dessa tävlingar kommer år 2014 att köras i Sverige. Andra arrangörsländer år 2014 är Nya Zeeland, Polen, Tjeckien Danmark, Storbritannien, Lettland och Finland som står som arrangörer för första gången.

Fredy Leffler